Tänka på innan man köper en luftkonditionering: Som vi redan nämnt tidigare så är det bara villaägare som kan köpa en luftkonditionering och installera denna utan att behöva tillstånd och det första man måste göra innan man gör något annat är att antingen kontakta styrelsen för bostadsrättsföreningen eller sin hyresvärd för att be om tillstånd. Det är sällan något man får direkt eller enkelt utan om man bor i en bostadsrätt så måste det diskuteras på ett styrelsemöte och det kan även behövas att man visar upp hur den ska installeras så man kan behöva prata med en installationsfirma för att ta reda på hur man kan göra installationen med så liten åverkan som möjligt.

Det samma gäller vid en hyresrätt då man måste ha hyresvärdens tillstånd och det kan även krävas att hyresvärden väljer vilken firma som ska göra installationen för att man ska få tillstånd. Men det som krävs är tålamod och tid, det värsta som kan hända är att man får ett nej.

Om man får tillstånd eller om man äger huset så kan man börja med att ta reda på vilken storlek på BTU som man behöver för att kyla ner huset eller lägenheten och om det räcker med en luftkonditionering eller om det rekommenderas att ha flera stycken för att allt ska kylas ner.

Om det enbart är ett rum som kräver nedkylnings så kan det finnas ett alternativ till att köpa en väggmonterad luftkonditionering och det är att köpa en portabel luftkonditionering och det kan även övervägas om man får ett nej från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Men något man behöver ha i åtanke är att om man vill koppla den portabla luftkonditioneringen till en ventil för att få bort den varma luften utan att behöva ha ett fönster öppet så kräver även detta att man har tillstånd och det gäller både hyresrätter och bostadsrätter.